Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me barbiturat

Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me barbiturat

Barbiturates janë një lloj droge depresive ose qetësuese. Ata janë një klasë e vjetër e drogës që përdoret për të pushuar trupin dhe për të ndihmuar njerëzit të flenë.

Këto ilaçe u zhvilluan për herë të parë në fund të shekullit të 19 -të. Përdorimi i barbiturateve si një ilaç rekreativ atëherë u bë i njohur në vitet 1960 dhe 1970, duke çuar në abuzim në disa raste. Përdorimi dhe abuzimi me

kanë rënë shumë vitet e fundit, megjithatë. Kjo rënie është kryesisht për shkak të zhvillimit të alternativave më të reja, më të sigurta të ilaçeve.

Barbiturates mbajnë një rrezik të varësisë psikologjike dhe fizike. Rreziku i një mbidozimi fatal është më i lartë me barbituratet sesa ilaçet e tjera pasi ndryshimi midis një doze të sigurt dhe një vdekjeprurëse është i vogël.

Një klasë e ilaçeve të njohura si benzodiazepines ka zëvendësuar kryesisht barbituratet si për përdorim mjekësor ashtu edhe për rekreativ, megjithëse benzodiazepinat gjithashtu mbajnë një rrezik të lartë të varësisë fizike dhe efekteve të tjera anësore. Shembuj përfshijnë Valium dhe Ativan.

Fakte të shpejta në barbiturate

 • Barbiturates u zhvilluan për herë të parë në 1864 dhe u bënë një pilulë popullore e gjumit.
 • Midis viteve 1920 dhe mesit të viteve 1950, barbituratet ishin praktikisht ilaçet e vetme të përdorura si qetësues dhe hipnotikë.
 • Pentothal natriumi është një barbiturate që njihet shpesh si "serum i së vërtetës". Në doza më të mëdha, ajo është përdorur në ekzekutimet vdekjeprurëse të injeksionit.
 • Tërheqja e papritur nga një ilaç barbiturate pasi u bë i varur fizikisht mund të rezultojë në vdekje.
 • Vets ndonjëherë përdorin barbiturate për të vendosur kafshët për të fjetur.

Cilat janë barbituratet?

Barbiturates janë një grup ilaçesh që kanë efekte qetësuese në trup. Ato mund të prodhojnë efekte të ngjashme me ato të alkoolit, duke filluar nga relaksimi i butë deri tek një paaftësi për të ndjerë dhimbje dhe humbje të vetëdijes.

Barbituratet e para u bënë në vitet 1860 nga Laboratorët Bayer në Gjermani. Barbiturates rrisin aktivitetin e një kimikate në tru që ndihmon në transmetimin e sinjaleve. Kjo kimikate njihet si acidi gama amino butirik (GABA).

Si ilaç, ato zvogëlojnë spazmat e muskujve, lehtësojnë ankthin, parandalojnë konfiskimet dhe shkaktojnë gjumin.

Si një ilaç rekreativ, ato prodhojnë efekte të ngjashme me ato të alkoolit:

 • Relaksimi dhe euphoria
 • Frenimi i zvogëluar
 • Fjala e zvogëluar
 • Humbja e koordinimit
 • Gjykimi i dëmtuar
 • Konfuzion

mund të ndryshojë. Ato mund të klasifikohen si ultra të shkurtër, të shkurtër, të ndërmjetëm dhe me veprim të gjatë. Kur njerëzit marrin barbituratet me gojë, efektet e tyre fillojnë brenda 30 minutave nga gëlltitja dhe zgjasin nga 4 deri në 16 orë.

Barbiturates (kryesisht fenobarbital) përdoren herë pas here nga mjekët për të trajtuar kushtet e mëposhtme:

 • orderrregullimi i konfiskimit (epilepsi)
 • Presioni i rritur në kafkë
 • Trauma e rëndë në kafkë
 • Disa lloje të konvulsioneve

Barbiturates mund të përdoren gjithashtu si një formë e anestezionit. Përdorimet e etiketave

Off-label përfshijnë trajtimin për:

 • Alkooli dhe benzodiazepine helmimi dhe tërheqja
 • Trauma

Sidoqoftë, ato nuk janë një ilaç popullor për shkak të rrezikut të rezultateve të dobëta dhe efekteve të dëmshme.

Sot, është e rrallë t’i përdorësh ato për çrregullime të gjumit.

Fenobarbital ka shumë të ngjarë të përdoret për trajtimin e konfiskimeve. Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) e rendit atë si një trajtim të linjës së parë për epilepsinë për të rriturit dhe fëmijët në botën në zhvillim, për shkak të kostos së tij të ulët dhe efektivitetit të provuar. Barbituratet

janë në dispozicion në forma pilulash, të lëngshme, rektale dhe injeksione.

Statusi juridik

Në fund të viteve 1950 dhe 1960, pati një rritje të raporteve të mbidozave të barbitur dhe problemeve të varësisë, dhe mjekët ndaluan t’i përshkruanin ato. Përfundimisht, barbituratet ishin planifikuar si ilaçe të kontrolluara.

Barbiturates tani janë planifikuar II, III dhe IV ilaçe në Shtetet e Bashkuara, në varësi të formës dhe përdorimit të tyre.

Aktualisht, barbituratet janë gati joekzistente në tregun e zi. Sidoqoftë, megjithëse përdorimi i paligjshëm i barbiturate është i rrallë, ai mbetet një ilaç jashtëzakonisht i rrezikshëm për të abuzuar për shkak të rrezikut të lartë të mbidozës fatale.

Barbiturates emrat tregtarë

Barbituratet e përdorimit mjekësor janë në dispozicion nën shumë emra, duke përfshirë:

 • Phenobarbital
 • Butabarbital (butisol )
 • Sekronale
 • nembutal
 • butabital (në Fioricet, jo një substancë e kontrolluar)
 • primidone (jo një substancë e kontrolluar)

Thiopental (Pendothal) nuk është më në treg për shkak të çështjeve etike në lidhje me injeksionin vdekjeprurës për dënimin kapital.

Barbiturates Emrat e Rrugës

Ekzistojnë emra të ndryshëm rrugësh për barbituratet, duke përfshirë:

 • Barbs
 • Downers
 • Pemët e Krishtëlindjes
 • qiejt blu
 • Blues
 • topa goof
 • Blockbusters
 • Pinks
 • RAINBOWS
 • Reds
 • Djajtë e Kuq
 • Sekkies
 • Sleepers
 • Problemi i dyfishtë
 • Xhaketat e verdha

Efektet anësore

Kur përdoren sipas udhëzimeve, efektet anësore më të zakonshme të barbiturateve janë përgjumja, relaksimi dhe ndjeheni të sëmurë.

Efektet anësore më serioze të përdorimit të barbiturate mund të përfshijnë:

 • Mungesa e koordinimit
 • Të vjella
 • Konfuzion
 • Problemet me kujtimin e gjërave
 • Arrestimi dhe vdekja e frymëmarrjes

Një problem i madh është se ato mund të shkaktojnë tolerancë dhe varësi.

Toleranca është kur kërkohet një sasi më e madhe e një ilaçi për të marrë efektin e dëshiruar. Varësia është kur shfaqen simptomat e tërheqjes nëse personi ndalon përdorimin e ilaçit.

Vdekja nga mbidoza është rreziku më i rëndësishëm që lidhet me përdorimin e barbitururate.

Simptomat e një mbidoze mund të përfshijnë:

 • Mungesa e koordinimit
 • Fjalimi i ngathët
 • Vështirësia në të menduarit
 • Gjykimi i dobët
 • https://harmoniqhealth.com/ përgjumja
 • Frymëmarrja e cekët
 • Dështimi i veshkave
 • Vdekja

Mbidoza ka më shumë të ngjarë të shihet në vendet në zhvillim, ku kosto e ulët ka çuar në përdorimin e barbiturave më shumë për të kontrolluar dhe parandaluar konfiskimet.

Për shkak të efekteve të tij relaksuese në shumë prej organeve të trupit, përdorimi afatgjatë i barbiturate mund të çojë në probleme të frymëmarrjes dhe pneumoni. Përdorimi afatgjatë gjithashtu mund të shkaktojë mosfunksionim seksual, reflekse të vonuara, një hapësirë të shkurtër vëmendje dhe humbje të kujtesës.

Njerëzit që përdorin shpesh barbituratet mund të arrijnë një gjendje të vazhdueshme që është e ngjashme me një dazë të dehur.

Efektet dhe rreziqet e përdorimit të barbiturate rriten shumë nëse merren me alkool.

Ndërsa një person përdor barbitura më shumë, ndryshimi midis një doze që shkakton efektin e dëshiruar dhe atë të një mbidozimi fatal bëhet më i ngushtë. Kjo i bën mbidozimet më të zakonshme në përdorimin afatgjatë, siç është për më shumë se 2 javë.

Simptomat e tërheqjes

Papritmas Ndalimi i përdorimit të barnave barbiturate mund të çojë shpejt në simptoma të tërheqjes. Këto simptoma mund të përfshijnë:

 • shqetësimin
 • Ankthi
 • Kërcimi i stomakut
 • nauze
 • Të vjella
 • Mendimet e vetëvrasjes
 • Halucinacionet

Deri në 75 përqind të individëve që tërhiqen nga një barbiturte mund të kenë një ose më shumë konfiskime, së bashku me konfuzion dhe temperaturë të ngritur të trupit. Deri në 66 përqind e njerëzve mund të përjetojnë delirium për disa ditë.

Konfuzioni është i ngjashëm me atë që shihet gjatë tërheqjes së alkoolit, i njohur si Delirium Tremens (DTS). Njerëzit që po tërhiqen mund të pësojnë ankth, çorientim dhe halucinacione vizuale. Nëse nuk trajtohet, kjo tërheqje mund të përparojë në ethe të larta, dështim të zemrës dhe përfundimisht vdekjen.

Kujdesi mjekësor në një spital është zakonisht i nevojshëm për të trajtuar tërheqjen e barbiturate.

Përfundim

Barbiturates janë ilaçe recetë qetësuese që prodhojnë një gamë të gjerë të efekteve relaksuese në trup, duke filluar nga qetësimi i butë në gjendje kome. Këto ilaçe shoqërohen me një shkallë të lartë të varësisë dhe një dritare të vogël midis dozave efektive dhe fatale.

Edhe pse përdoret gjerësisht në mesin e shekullit të 20-të, përdorimi i barbiturate i sotëm është i rrallë. Disa barbiturate janë bërë akoma dhe nganjëherë përshkruhen për kushte të caktuara mjekësore. Sidoqoftë, përdorimi më barbiturte është zëvendësuar nga zhvillimi i ilaçeve më të reja, më të sigurta, alternative.

 • Alkooli/varësia/ilaçet e paligjshme
 • Farmaci/farmacist

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e shqyrtuara nga kolegët, Institucionet e kërkimit akademik, dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Scroll to Top